Trollisbrev maj 2015

Jaha, härligt med vår och den sista tiden har gått otroligt fort med ledigheter och klämdagar! Nu är solen intensiv och därför är det bra om barnen kommer insmorda på morgonen och har med sig en solhatt eller keps. Även solskyddskräm i hyllan för att kunna smörja in sig på eftermiddagen.  Regnet har också överraskat oss under dagarna, se över så att era barn har de kläder de behöver vid regn och rusk. Galloon byxor, regn jacka, stövlar, fleece och extra kläder i lådan så de kan byta om när de blir blöta.

Tack alla trollis familjer som kämpade i regnet på fixardagen! På anslagstavlan finns en lista på lite saker som blev kvar som finns för er som inte kunde närvara…Trollis gården blir fin :)

Lingon
Vi har ju haft lyckan att få hälsa ytterligare en kompis välkomna till oss på Lingon - Minya har börjat hos oss och det verkar som om hon trivs och har funnit sig väl tillrätta!

Vi har haft ett möte på Lingon där vi diskuterat städrutinerna, barnen kom med olika förslag om hur städningen skulle kunna bli bättre. Någon tyckte att Åsa skulle påminna oftare, någon tyckte att vi skulle påminna varandra och ytterligare ett barn tyckte att vi skulle byta städmusik. Det sistnämda föll väldigt många barn i smaken och vi fick alla ge förslag om ny musik, innan vi hade en demokratisk omröstning med legostaplar för att tydliggöra resultatet. STARWARS musiken vann och nu lyssnar vi på starwars flera gånger om dagen och städningen går som en dans igen!

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar :

”utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.” (Lpfö 98/10 s. 12)

Avslutning den 16 Juni är alla välkomna klockan 15.00 på avslutnings. Under avslutningen kommer vi att ställa fram experiment som barnen har arbetat med under våren, där ni tillsammans med era barn kan få undersöka och diskutera fenomenen. Förskolan kommer bjuda på tårta. Inom kort kommer en lapp för anmälan komma upp på tavlan, håll utskick! J Barnen som går 20 timmar är givetvis välkomna att stanna hela dagen.

I övrigt håller vi på att knyta ihop säcken och utvärderar tillsammans med barnen om de kunskaper och lärdomar vi fått under året. Vi kommer att fokusera på avslutningen och dramatiseringen av FROST. Barnen har fått välja en karaktär ur filmen som de kommer att gestalta under avslutningen. Kläder och attiraljer till de olika karaktärerna kommer vi att i skapa tillsammans på Trollskogen. De som redan har saker hemma får givetvis ta med sig dem. De som till exempel vill vara snögubbe kan behöva en vit tröja som vi sen tillverkar knappar, näsa och hår på Trollis. Ni kommer att få ett brev där era barn beskrivit vad de vill vara och vad som behöver tas med hemifrån.

Förskolan ska sträva efter att varje bar utvecklar:

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama. (Lpfö 98/10 s. 10)

Blåbär

På blåbär har vi nu under en tid tillbaka arbetat med hunden och katten i temat ”djur i vår närmiljö”. Barnen har visat ett stort intresse i samlingar där vi härmat djurens rörelser och till och med nosat som hundar eller jamat som katter. Vi har räknat tassar, pratat om djurens färger och djurens kroppsdelar. Vi har också pratat om olikheter och likheter mellan människor och djur.

Barnen har uppskattat bilderna ni föräldrar skickat till oss med era husdjur. Bilderna sitter på väggen på Blåbär och barnen sitter ofta där och diskuterar tillsammans med varandra om de olika djuren och vem djur som är vems.

Vi arbetar i små grupper i den mån vi har kunnat, dels för att vi lättare har kunnat fokusera på barnens intresse och utvecklingsnivå när barnen är i mindre konstellationer, dels för att barnen har lättare att knyta kontakt med andra barn ju färre barn det är tillsammans.

I dessa grupper har vi vari på bokstavsjakt där barnen fått i uppdrag att hitta sitt namns första bokstav. När vi placerade ut bokstäver i rummet blev det som ett memory där barnen parade ihop två lika bokstäver. Barnen har också arbetat med material ur det praktiska livet där vi presenterat exempelvis skärövningar och därefter provat skära i lera och banan.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:

”utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras  kommunikativa funktioner”  (Lpfö 98/10 s. 10)

Vi har också besökt skogen där mötena med Trulle varit glädjefyllda. Barnen har fått små uppmaningar varje gång av Trulle. Ett uppdrag var att titta varje vecka på ett specifikt träd för att se vårens framfart. Först såg barnen små, små bebislöv på grenarna som nu har växt till stora gröna blad.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:

”utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt  kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,  (Lpfö 98/10 s. 10)

Vi sover fortfarande inomhus då vi fortfarande försöker hitta en lösning på vagnförvaringen, eftersom vi har många barn som behöver en vilopaus mitt på dagen just nu. Vi har förhoppningar om att det kommer att lösa sig snart och då återkommer vi med information.

På avslutningen den 16/6 kommer vi ha en vernissage där ni och era blåbärsbarn är välkomna in på avdelningen för att beskåda barnens konstverk och arbete. Klockan 15.00 har lingon en liten show.

Med vänlig hälsning,
Louise, Ida, Niina, Åsa, Kristoffer, Rebecka och Jennifer

Under sista veckorna fram till sommaren kommer ni få träffa våra toppen vikarier Mathilda och Amanda, när personal har tagit ledigt.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter